Lainan lyhennysmuodot - Tasaerä, kerta, muuttuva annuiteetti

Lainan lyhennysmuodot

Esittelyssä erilaiset lainan lyhennyksen muodot, kuten annuiteetti, tasa- ja kertalyhennys.

 • Tasaerä eli annuiteetti
  Tasaerässä lainasta maksettava erä pysyy samana koko laina-ajan. Alussa maksuerä sisältää enemmän korkoa, mutta lainan lyhentyessä koron osuus pienenee. Tämä tarkoittaa myös, että laina lyhenee alussa hitaammin. Muutokset korossa vaikuttavat laina-aikaan – eli esimerkiksi koron nousu pidentää aikaa.
 • Muuttuva annuiteetti
  Muuttuvassa annuiteetissa koron muutokset huomioidaan takaisinmaksuerän suuruudessa sen sijaan, että lainan maksuaika muuttuisi.
 • Tasalyhennys
  Tasalyhennyksessä lainaa lyhennetään aina samalla summalla. Tämän päälle maksuerään lisätään korko. Alussa, lainapääoman ollessa suuri, ovat myös maksuerät suurempia. Koron muutokset vaikuttavat suoraan kuukausittaisen maksuerän kokoon. Tasalyhennys on kokonaiskuluiltaan pienempi kuin annuiteetti, sillä laina ei ehdi kasvaa niin paljon korkoa, mutta syö alussa enemmän varallisuutta.
 • Kertalyhennys
  Kertalyhenteisessä lainassa lainapääoma maksetaan kerralla takaisin. Tätä ennen lainasta maksetaan laina-aikana vain korkoja. Tämän kaltainen lyhennys liittyy yleensä asunnonvaihtotilanteeseen, jossa uuden asunnon hankita rahoitetaan lainarahalla ennen vanhan asunnon myyntiä. Myynnistä saatavat varat käytetään kerralla lainan maksuun. Myös osa kulutusluotoista toimii kertalyhennyksellä.

Olet sivulla: Lainasanastoa - Mitä tarkoittaa? | Sanasto LainaFakta.fi » Lainan lyhennysmuodot

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2020 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

 • W3C CSS
 • W3C XHTML