Vippifirmojen asiakkailla on yhä enemmän velkaa

Lisää aiheesta:

Selvitä henkilökohtainen korkosi

Katso miten edullista lainaa voit saada: Palvelu on ilmainen ja lainaa ei ole pakko nostaa, mutta näet minkä hintaista lainaa voit saada.

Jos haluat nähdä henkilökohtaisen korkosi, hae lainaa täältä.

Vippifirmojen asiakkailla on euromääräisesti yhä enemmän velkaa

Pikavippien ja muiden pienten kulutusluottojen suomalaisille kuluttajille aiheuttamat taloudelliset vaikeudet eivät ole viime vuosina hellittäneet. Ne ovat kuitenkin muuttaneet muotoaan uuden kuluttajasuojalain myötä. Lue lisää.

Suomalaisilla on aina vain enemmän velkaa

Takuu-Säätiö ilmoitti äskettäin, että suomalaiset ovat yhä velkaantuneempia – ja että syynä on ainakin osittain yhä suurempien kulutusluottojen nostaminen. Kahdessa vuodessa suomalaisen kuluttajan keskimääräinen velkaantumisaste on noussut noin 45 prosenttia. Suomalaisilla on nyt 12 200 euroa velkaa henkilöä kohden.

Mutta miksi suomalaiset ottavat suuria kulutusluottoja, joita eivät pysty maksamaan? Yhtenä syynä on vuonna 2013 voimaan astunut uusi korkokatto, joka rajoittaa kulutusluottojen todellisen vuosikoron inhimillisiin lukuihin. Vanhat törkeän ylihintaiset pikavipit ovat jääneet historiaan. Tämä laki kuitenkin samalla ajoi pankkien ulkopuoliset lainayritykset tarjoamaan asiakkaille euromääräisesti yhä korkeampia luottoja – sillä pienten lainojen tarjoaminen ei ollut enää taloudellisesti kannattavaa.

Ja koska monet vähävaraiset ihmiset joka tapauksessa haluavat lainaa, he nostavat nyt pienten vippien sijaan jopa usean tuhannen euron kulutusluottoja.

Etuna lainojen kasvussa on, että vaikka kuluttajan maksukyky loppuisi kesken, isojen lainojen järjesteleminen on helpompaa kuin pikkusummista koostuvan valtavan pikavippiröykkiön.

Millaista vippiä suomalaisille nykyään tarjotaan?

Nykyään suomalaisille tarjotaan pankkien ulkopuolella eniten niin sanottuja tililuottoja. Tililuotto on kuin luottokortti, paitsi että sitä ei ole sidottu muovikorttiin. Asiakas voi nostaa tililtä käyttöönsä aina haluamansa summan lainaa, kunhan kokonaisvelka ei ylitä luottolimiittiä. Limiitti on yleensä 2000 euroa.

Laina maksetaan takaisin joko kerralla, jolloin korkokulut jäävät pieniksi tai erissä, jolloin auki oleva velka kerryttää jatkuvasti melko suuria korkokuluja.

Toisaalta myös keskisuuret kertaluotot ovat yhä nykyään osa pankkien ulkopuolisia lainamarkkinoita.

Pitkään vippifirmat tarjosivat kuluttajille lain rajoja koettelevaa lainatyyppiä, jossa asiakkaan on ostettava lainansa tueksi maksullinen vakuuspalvelu. Kuluttajavirasto linjasi kuitenkin tämän vuoden talvella maksulliset vakuuspalvelut laittomiksi. Tämä lainatyyppi siirtynee siis samaan hämyiseen historiaan, johon muut ylihinnoitellut pikavipit ovat vähitellen lipuneet.

Millä tapaa kuluttajien velkaantuminen saataisiin kuriin?

Velkaantumisastetta nostaa luonnollisesti talouden taantuma. Kun yhä useammat ihmiset kituuttavat liian pienillä tuloilla ja kärsivät työttömyydestä, houkutus nostaa korkeakorkoista lainaa kasvaa – vaikka maksukyky ei olisi kunnossa. Siispä Suomen talouden saattaminen nousuun on yksi tapa estää suomalaisten ylivelkaantuminen – kunhan nousu ei kärjistä tuloeroja.

Toinen keino kontrolloida velallisten maksukykyisyyttä on positiivinen luottorekisteri, jonka avulla lainantarjoajien olisi vaivatonta tarkistaa kuluttajan sen hetkinen velkaantumisaste. Liikaa luottoja keränneeltä hakijalta pystyttäisiin helposti eväämään uusi laina – ja näin voitaisiin pysäyttää eteneminen kohti velkakierrettä ja maksuhäiriömerkintää.

Olet sivulla: Lainat, luotot ja vipit » Vippifirmojen asiakkailla on euromääräisesti yhä enemmän velkaa

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2019 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

  • W3C CSS
  • W3C XHTML