Sijoittaminen - Markkinoiden perusperiaate

Lisää aiheesta:

Selvitä henkilökohtainen korkosi

Katso miten edullista lainaa voit saada: Palvelu on ilmainen ja lainaa ei ole pakko nostaa, mutta näet minkä hintaista lainaa voit saada.

Jos haluat nähdä henkilökohtaisen korkosi, hae lainaa täältä.

Raha on luotu liikkumaan

Markkinoiden perusperiaate

Ei vain rahaa – vaan luottamusta

Tässä artikkelisssa käymme lyhyesti läpi perusperiaatteen, joka on osakemarkkinoiden takana. Sijoittamisessa on hyvä ymmärtää mihin markkinoiden toiminta perustuu, jotta on helpompi tulkita sen tapahtumia.

Ei vain rahaa

Osakekaupassa ei ole kyse ainoastaan rahasta, vaikka sijoitustoiminta tapahtuukin rahassa mitattavana summana. Kyse on enemmänkin luottamuksesta. Kun ajattelee esimerkiksi vuoden 1929 suurta pörssiromahdusta, ei silloinkaan rahassa mitattuna menetetty mitään.

Monet sijoittajat toki menettivät omaisuuksia, mutta heidän menettämänsä rahat olivat siis jo annettu toisille vastineeksi osakekirjoista. Sijoittajat olivat arvioineet osakkeet maksamansa rahan arvoisiksi, mutta sitten yleinen luottamus näiden osakkeiden arvoon romahti ja tämä puolestaan johti pörssiromahdukseen.

Tärkeää on siis ymmärtää, että se myyjä, joka myi osakkeensa silloin kun ostaja vielä koki sillä olevan arvoa, ei menettänyt mitään. Näinollen myöskään markkinoilla oleva rahan määrä ei muuttunut lainkaan. Raha ei siis haihdu mihinkään. Tästä pitävät myös keskuspankit huolen.

Luottamus

Koska markkinat siis perustuvat luottamukseen tulevasta arvosta, myös suuri pörssiromahdus sai alkunsa sijoittajien ostaessa osakkeita osittain lainarahan avulla, uskoen saavansa sijoitukselleen voittoa. Kun lopulta oli pakko myydä, ei osakkeista enää saanutkaan edes sijoittamaansa summaa takaisin.

Pankit ja rahoituslaitokset eivät näinollen saaneet myöskään perittyä ostohetkellä lainaamiaan varoja takaisin. Kun markkinoilla on riittävästi sijoittajia, jotka eivät edes pysty maksamaan aikaisempia lainojaan takaisin ja pankkeja, joilla on käteisvajausta, ihmiset lakkaavat tekemästä kauppaa.

Luottamus markkinoihin on siis kadonnut ja sijoittajat alkavat pitää kiinni vähistä jäljellä olevista varoistaan. Myös ne sijoittajat, jotka alunperin saivat hyvän hinnan osakkeistaan näkevät mitä markkinoilla tapahtuu ja vaikka heillä olisikin lainoittamatonta pääomaa sijoitettavanaan myös he pelkäävät riskeerata varojaan.

Raha on luotu liikkumaan

Taloutta ja markkinoita ei siis pidä pystyssä raha vaan rahan liike. Kaikki ne päivittäiset osto- ja myyntitapahtumat aina nurmikon leikkaamisesta suuriin yrityskauppohin asti. Jos kaupankäynti pysähtyy, kaikki pysähtyy.

Olet sivulla: Sijoittaminen - Tietoa sijoittamisesta | LainaFakta.fi » Markkinoiden perusperiaate

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2019 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

  • W3C CSS
  • W3C XHTML