Näin asuntolainan lyhennysvapaat vaikuttavat talouteen

Näin asuntolainan lyhennysvapaat vaikuttavat Suomen talouteen

Talvella ja keväällä 2015 tarjotuista asuntolainan lyhennysvapaista on väännetty kättä. Danske Bankin ekonomisti panee rohkeasti lusikkansa soppaan ja kertoo blogissaan, millainen piristysruiske lyhennysvapaat ovatkaan olleet. Lue lisää.

20 000 Skoda Octaviaa vai 16 miljoonaa tuntia siivousta?

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen puolustaa blogissaan talvella ja keväällä myönnettyjä kiistanalaisia asuntolainojen lyhennysvapaita. Ainakin Danske Bank ja OP ovat myöntäneet asuntovelka-asiakkailleen ilmaisia lyhennysvapaita, joita on myös haettu sangen hanakasti. Ylimääräisiä lyhennysvapaita on perusteltu halulla piristää Suomen taloutta: kun kuluttajilla on käytössään enemmän rahaa kuin normaalisti, tämä laittaa talouden rattaat pyörimään. Päämäärä on siis sangen ihailtava.

Suomalaiset ovat tarttuneet täkyyn innokkaasti. OP:n ja Danske Bankin asuntovelallisista yli 110 000 anoi talvella ja keväällä lyhennysvapaata, ja Ylen tietojen mukaan tämä on vapauttanut muuhun käyttöön kaikkiaan yli 500 miljoonaa euroa. Keskimäärin tämä tarkoittaa 500-700 euron kuukausittaista piristysruisketta kullekin lyhennysvapaista nauttivalle kotitaloudelle. Ekonomistin mukaan suurin osa näistä rahoista on mennyt kulutukseen, kuten uusiin kodinkoneisiin tai autonhankintaan. Rahalla on toteutettu haaveita, joita varten ei ole haluttu ottaa aiemmin kulutusluottoa.

Jos koko puolen miljardin summa ohjautuisi todellakin kulutustarkoituksiin ja päätyisi näin kiertoon, tämä korottaisi yksityistä kulutusta Suomessa 0,4 prosenttia. Tämä on bruttokansantuotteen tärkein yksittäinen osa-alue.

Ekonomisti Mikkonen esittää 500 miljoonan euron piristysruiskeen myös toisessa valossa. Summa tarkoittaa nimittäin:

  • 20 000 Skoda Octavia -henkilöautoa
  • Yli 16 miljoonaa tuntia kotisiivousta
  • 10 miljoonaa reippaan hintaista ruokakassillista
  • Yli 3 miljoonaa perheen viihdepäivää kotimaan matkakohteissa

Kuulostaa hyvältä. Ei näistä olisi haittaa Suomen kansantaloudelle.

Lyhennysvapaiden pimeä puoli

Kuluttajien intoa tarttua lyhennysvapaisiin on pidetty synkkänä merkkinä siitä, miten suurissa vaikeuksissa monet kotitaloudet ovat. Lyhennysvapaita hamutaan kuin hukkuva viimeistä oljenkortta. Nyt matalien viitekorkojen aikana velallisten olisi järkevää maksaa lainaa pois reippaasti ja näin vähentää tulevia lainakustannuksia sen sijaan, että jättää lainan makaamaan ja odottamaan korkeampien korkojen aikaa.

Handelsbanken ei lähtenyt mukaan pankkien lyhennysvapaakampanjaan ja onkin kritisoinut projektia äänekkäästi – yhtenä monista tahoista. Handelsbanken Suomen johtaja on varoitellut suomalaisia asuntovelallisia ottamasta lyhennysvapaata liian heppoisin perustein. Hänen mukaansa vapaisiin eivät ole tarttuneet ne henkilöt, joille siitä olisi ehkä ollut eniten hyötyä. Sen sijaan tilaisuutta hyödyntävät ne, joiden lainan määrä on liian iso suhteessa tulotasoon. Tällöin lainan takaisinmaksun taakka helpottuu vain hetkellisesti. Säästettyjä rahoja ei näissä tapauksissa kannattaisi kuluttaa, vaan laittaa säästöön pahan päivän varalle. Säästäminen ei kuitenkaan auta rasvaamaan kansantalouden rattaita.

Käytännössä vähävaraistenkin velallisten rahat kuitenkin katoavat lähinnä erilaisiin luksuksiin, kuten ulkomaanmatkoihin ja uusiin autoihin. Tästä voi olla hetkellistä hyötyä kansantaloudelle, mutta pitkällä tähtäimellä siitä voi olla jopa haittaa taloudelle, kun koko kansan velkaantuneisuusaste jatkaa yhä kasvamistaan yli nykyisten huippulukemien.

Lue lisää aiheesta:
Puolen miljardin piristysruiske (Danske Bank)
Lyhennysvapaita haluavat ne, joiden ei pitäisi (Taloussanomat)

Olet sivulla: Laina ja rahoitusalan uutiset | Lainafakta.fi » Näin asuntolainan lyhennysvapaat vaikuttavat Suomen talouteen

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2020 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

  • W3C CSS
  • W3C XHTML