Asuntolainan kilpailuttaminen - LainaFakta.fi

Lisää aiheesta:

Selvitä henkilökohtainen korkosi

Katso miten edullista lainaa voit saada: Palvelu on ilmainen ja lainaa ei ole pakko nostaa, mutta näet minkä hintaista lainaa voit saada.

Jos haluat nähdä henkilökohtaisen korkosi, hae lainaa täältä.

Asuntolainan kilpailuttaminen

Asuntolainan kilpailuttaminen on tärkeää. Kilpailutetun ja kilpailuttamattoman asuntolainan välinen hintaero voi olla tuhansia euroja.

Katso alta, miten asuntolaina kilpailutetaan ja mistä löytyy tällä hetkellä halvin asuntoluotto.

Näin asuntolaina kilpailutetaan

 1. Asuntolainan kilpailuttaminen alkaa miettimällä, minkä mittakaavan laina ja kuinka kallis asunto on haussa. Arvioi maksukykysi realistisesti.
 2. Kerää valmiiksi tarvittavat asiakirjat ja tositteet koskien velkoja, tuloja ja omaisuutta.
 3. Tämän jälkeen otetaan yhteyttä pankkeihin. Tämä käy kätevimmin sähköisesti tai puhelimen välityksellä. Jos halutaan kasvokkaisia lainaneuvotteluja, ne voidaan sopia näiden välineiden kautta käymättä konttorissa. Liitä mukaan kilpailutukseen ainakin kolme pankkia, mieluummin useampia.
 4. Vertaile saamiasi lainatarjouksia huolellisesti.
 5. Neuvottele pankkien kanssa tarpeitasi vastaavista muutoksista tarjouksiin.
 6. Valitse paras tarjous.

Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi Etua.fi-palvelulla

Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin lainaa kilpailuttaessasi

Seuraavat seikat ovat tärkeimpiä asuntolainan hintaa arvioitaessa:

 • Tärkein tekijä asuntolainaa kilpailutettaessa on korkomarginaali. Marginaali pysyy lähtökohtaisesti samana koko laina-ajan. Tällä hetkellä tosin eri pankkien marginaalit ovat hyvin lähellä toisiaan eli kilpailutuksen suurin arvo voi löytyä muista ominaisuuksista.
 • Viime vuosina yhä suurempi osa asuntolainan hinnasta on piilotettu erilaisiin lainanhoitokuluihin, laskutuslisiin ja palvelumaksuihin. Kiinnitä huomiota näihin tekijöihin pankkia ja lainaa valitessasi.
 • Luovu niistä lainan lisäominaisuuksista, joita et oikeasti tarvitse. Kiinteä korko, korkokatto ja lainavakuutus voivat lisätä turvallisuuden tunnetta, mutta viime kädessä pankki jää niissä lähes poikkeuksetta voittajaksi. Voit turvautua näihin instrumentteihin, mutta muista, että ne lisäävät lainan hintaa.

Muista myös nämä vinkit parempaa kilpailutusta varten:

 • Hae lainaa muualtakin kuin omasta pankistasi. Harkitse lainan hakemista pienistä pankeista ja pieniltä paikkakunnilta. Joskus tämä voi tuottaa yllättävän hyviä tuloksia. Myös Hypoteekkiyhdistystä kannattaa pitää silmällä, se on luotettava asuntoluotottaja.
 • Toisinaan asuntovelallisella on mahdollisuus vaihtaa lainan viitekorkoa kerran vuodessa korkokehityksen mukana. Tämä voi olla rahanarvoinen etu tulevina vuosina, kun euribor tulee taas nousemaan ylös pakkaslukemilta.
 • Jätä asuntolainan lyhennysten kanssa jonkin verran ilmaa omaan talouteesi. Et voi koskaan tietää, milloin sairaus tai työttömyys tekee lyhennysten maksamisesta vaikeampaa. Lainoilla ei kannata virittää omaa taloustilannettaan aivan viulunkieleksi.

Vanhan asuntolainan kilpailuttaminen

Myös vanhan asuntolainan voi kilpailuttaa, ja näin voi säästää jopa tuhansia euroja. Vanhan asuntolainan kilpailuttaminen tapahtuu samalla tapaa kuin uudenkin.

Vanhaa asuntolainaa kannattaa käydä kilpailuttamaan lähinnä vain, jos marginaalit ovat matalammalla kuin sillä hetkellä, jolloin alkuperäinen lainasopimus laadittiin.

Vanhan asuntolainan kilpailuttaminen on myös hyvä keino antaa uuden pankin kaapata kokonaisasiakkuutesi, jos olet tyytymätön vanhan pankkisi palveluihin. Etenkin jos olet hyvätuloinen tai muuten hyvä asiakas, pankit voivat antaa sinulle hyvänkin tarjouksen saadakseen pankkiasiasi siipiensä suojaan.

Asuntolainan kilpailuttaminen nettipalvelun avulla

Netissä toimii palveluita, jotka voivat auttaa asuntolainan kilpailuttajaa. Tunnetuin näistä on Etua.fi. Etua kilpailuttaa asuntolainan kuluttajan puolesta.

Kilpailutuspalvelun käyttäminen on kuluttajalle täysin ilmaista. Sen käyttämisestä ei siis ole haittaa.

Kuitenkin myös palvelun käyttämisen hyöty on hieman kyseenalainen, sillä vain pieni osa pankeista tekee yhteistyötä Etua.fi-sivuston kaltaisten kilpailuttajien kanssa. Siksi palvelun kautta et pääse lainkaan käsiksi useimpien pankkien tarjouksiin.

Nettikilpailuttaminen voi olla hyvä idea perinteisen kilpailuttamisen tukena, mutta ainoana kilpailutusmenetelmänä se ei ole järin luotettava. Ehdottomasti se on silti parempi kuin ei kilpailuttamista lainkaan.

Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi Etua.fi-palvelulla

Asuntolainojen hinnat nyt

Suomen Rahatiedon Taloussanomille säännöllisesti laatimien vertailujen perusteella on mahdollista seurata asuntolainojen hintakehitystä Tampereella ja Helsingissä. Uusimman vertailun perusteella pankkien marginaalit ovat tällä hetkellä sangen lähellä toisiaan. Kilpailu on tiukkaa.

Asuntolainojen keskimarginaali on pudonnut helmikuun 1,25 prosentista heinäkuun alun 1,07 prosenttiin.

Vertailuartikkelista selviää myös, että tällä hetkellä asuntolainan kilpailuttajan kannattaa varautua pitkiin odotusaikoihin. Pitkään jatkunut taantuma on luonut tulpan asuntomarkkinoille. Nyt tulppa on vihdoin irtoamassa, ja asuntolainoja haetaan kovalla volyymilla. Kauppa käy. Samalla tavallinen kuluttaja voi joutua odottamaan aikaa lainaneuvotteluihin useita viikkoja.

Vertailun perusteella Tampereen ja Helsingin kolme halvinta asuntolainapankkia ovat tällä hetkellä samat:

 1. Hypo, todellinen vuosikorko 1,00 %, marginaali 0,85 %
 2. Nordea, todellinen vuosikorko 1,12 %, marginaali 1,00 %
 3. S-Pankki, todellinen vuosikorko 1,12 %, marginaali 1,00 %

Hypoteekkiyhdistyksen asuntolainat ovat tällä hetkellä selvästi halvimpia. Kilpailijat eivät ole onnistuneet painamaan marginaalia yhtä matalalle.

Vertailtavana on 85 000 euron suuruinen asuntoluotto, jonka maksuaika on 15 vuotta.

Huom! Ennen kuin kilpailutat asuntolainaasi, tutustu Suomen Rahatiedon ja Taloussanomien viimeisimpään asuntolainojen hintavertailuun. Sen avulla voit haarukoida tärkeimmät pankit, joilla kannattaa lähettää tarjouspyyntö.

Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi Etua.fi-palvelulla

Olet sivulla: Kilpailuta lainat ja säästä koroissa, kuluissa & palvelumaksuissa » Asuntolainan kilpailuttaminen

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2020 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

 • W3C CSS
 • W3C XHTML