Suomalaisten velkataakka kasvaa - kulutusluotot suosiossa

Suomalaisen velkataakka kasvaa – kulutusluotot suosiossa

Suomalaisten velkaantuminen on herättänyt monissa virallisissa tahoissa huolta jo pitkään. Uusimpien tietojen mukaan velkaantuminen on yhä kasvamassa, kuten myös sen ongelmalliset sivuvaikutukset. Lue tästä lisää suomalaisten velkaantumisesta.

Yhdistä lainasi helposti Freedom Rahoituksen kautta!

”Ilmassa on vauhtisokeutta”

Taloussanomien mukaan suomalaisten velanotto on tällä hetkellä hyvin samanhenkistä kuin vuonna 2007. Tällöin Kuluttajavirasto varoitti, että kulutusluottojen tyrkyttäminen oli lähtemässä käsistä. Esimerkiksi kodinkoneita ja autoja myytiin melkeinpä lainatuotteen kytkynä. Lainoja markkinoitiin aggressiivisesti eikä kuluttajan ollut aina helppoa hahmottaa, millaisia taloudellisia seurauksia kulutusluoton tai osamaksusopimuksen hyväksymisestä seurasi. Ihmisillä ei ollut pelkoa huomisesta.

Vuosien 2005 ja 2007 välillä kulutusluottojen määrä nousi alle 8 miljardista eurosta yli 11 miljardiin euroon.

Pian tämän jälkeen nousukausi taittui ja kuluttajien maksuhäiriömerkintöjen määrä lähti kovaan nousuun. Nousun on jatkunut tähän päivään saakka aina uusiin ennätylukemiin.

Taloussanomien haastatteleman Hypon toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan ilmassa on nyt vuonna 2016 samanlaista vauhtisokeutta.

Kulutusluottoja nostetaan nyt valtavia määriä

Finanssikriisin ja taantuman takia kulutusluottojen myynnit lakkasivat kasvamasta. Reilun vuoden aikana kulutusluottoja on kuitenkin nostettu taas vauhdikkaasti, melkein yhtä paljon kuin juuri ennen finanssikriisiä. Tämä johtuu muun muassa lainan halpuudesta. Suomen Pankin tietojen mukaan kulutusluottojen keskimääräinen korko on tällä hetkellä 3,1 %, kun kymmenen vuotta sitten se oli tuplasti enemmän. Autolainaa voi saada jopa ilmaiseksi.

Osittain kulutusluottojen suosion taustalla lienee tarjonnan kasvu, näin ainakin spekuloi Nordean johtaja Jussi Mekkonen Taloussanomissa. Yhä useammin kulutusluotot haetaan verkossa toimivilta yrityksiltä eikä perinteisiltä pankeilta.

Erilaisia kulutusluottotyyppejä on yhä useammanlaisia ja melkein kaikille halukkaille löytyy lainaa. Toisaalta luottoa tarjotaan myös usein ostotilanteessa verkkokaupassa. Kuluttajat tarttuvat herkästi näihin tarjouksiin.

Eräänä absurdina esimerkkinä Verkkokauppa.com sai viime keväänä mainonnan eettiseltä neuvostolta moitteita markkinoituaan kulutusluottoa apurahan nimellä.

Kuluttajien ylivelkaantumista on vaikea estää

Kotitalouksien nopea velkaantuminen huolestuttaa monia. Tähän eivät vaikuta ainoastaan kulutusluotot vaan myös asuntolainat. Asuntolaina on tällä hetkellä huikean halpaa kovan hintakilpailun ja EKP:n pakkasen puolelle painaman euribor-viitekoron ansiosta. Lisäksi pankit tarjoavat asiakkailleen pitkiä lyhennysvapaita, jotka ovat omiaan lisäämään velkataakkaa.

Vaikka kulutuksen rahoittaminen luotoilla voi auttaa kaupan alaa, kokonaiskuvassa kyseessä ei ole kestävä ratkaisu. Lisäksi vaikuttaa siltä, että kotitalouksien velkaantumisen velkaantumisesta huolimatta talouskasvu ei vain tahdo lähteä käyntiin.

Vain säätelyllä ylivelkaantumista voi estää. Tämä tarkoittaa muun muassa asuntolainojen ehtojen kiristämistä ja lyhennysvapaiden vähentämistä.

Toisaalta monissa muissa maissa käytössä oleva positiivinen luottorekisteri auttaisi luotonantajia tunnistamaan ylivelkaantuneet asiakkaat. Tällä hetkellä ongelmiin puututaan liian myöhään, sillä nykyisessä luottorekisterissä on ainoastaan tieto jo ilmenneistä maksuhäiriöistä. Ennen kuin tähän pisteeseen päästään, kuluttaja on ehtinyt jo ajaa itsensä velkakierteeseen.

Yhdistä lainasi helposti Freedom Rahoituksen kautta!

Myös maksuhäiriöiden määrä on ennätyslukemissa

Luottotietorekisteriä ylläpitävän Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöisten määrä alkaa jo lähestyä 380 000 henkilöä. Keällä kasvua oli ollut viime vuodesta noin 5000 henkilöä. Tämä johtuu osittain tiukentuneesta lainsäädännöstä, mutta ei vain siitä.

Suomen Asiakastiedon laatiman analyysin mukaan todella moni yrittää yhä paikata ylivelkaantunutta talouttaan lainalla. Tämä tarkoittaa, että käännettä parempaan ei ole näköpiirissä, vaan maksuhäiriöisten määrä jatkaa yhä kasvuaan.

Suurin ongelmaryhmä ovat 25-44-vuotiaat miehet, joista 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä. Tällä ryhmällä on maksuongelmia tuplaten useammin kuin muulla väestöllä.

Naisista suurinta riskiryhmää ovat 25-34-vuotiaat.

Yhdistä lainasi, hae järjestelylainaa

Eräs tapa korjata ylivelkaantumista on yhdistää lainat järjestelylainan avulla. Tämä tarkoittaa, että useita pieniä luottoja kerätään saman isomman kertalainan alle. Tämä tekee lyhennyksistä hallittavamman suuruisia, saattaa pienentää vuosikorkoa ja auttaa ylipäätään kuluttajaa hahmottamaan omaa velkaisuuttaan paremmin.

Järjestelylainaa haettaessa tärkeintä on, ettei luotto ole liian kallis vaan sen hintainen, että velallinen selviytyy ainakin sitten siitä.

Pankit eivät useinkaan myönnä järjestelylainaa, jollei asiakkaalla ole erittäin hyvät tulot.

Yleishyödyllinen Takuu-Säätiö kuitenkin voi auttaa tässä asiassa. Se voi myöntää takauksen pankkilainalle, jota käytetään lainojen yhdistämiseen. Takuu-Säätiö myöntää takauksen ainoastaan kohtuullisesti toimeentulevalle henkilölle, jonka ylivelkaantumisen syyt on jo saatu korjattua. Huomaa myös, että Takuu-Säätiön takaushakemusten käsittelyjono on pitkä, tällä hetkellä noin neljä kuukautta.

Sosiaalinen luotto on paras järjestelylaina

Kunnan tarjoama sosiaalinen luotto on hyvä keino hankkia järjestelylainaa. Kyseessä on hyvin edullinen syrjäytymisen ehkäisemiseen tarkoitettu luotto. Sosiaalisen luoton hinta on sama kuin Suomen Pankin korko, joka tällä hetkellä on 0,0 %. Usein sosiaalinen luotto ei voi olla yli 5000 euroa, mutta joissakin kunnissa myönnetään jopa 10 000 euron sosiaalisia luottoja velkojen yhdistämistä varten.

Ikävä kyllä kaikki kunnat eivät myönnä sosiaalista luottoa. Ota yhteyttä oman kuntasi toimistoon ja tiedustele sosiaalisen luototuksen periaatteista omalla alueellasi.

Myös netin järjestelylainat voivat olla hyödyllisiä

Jos edelliset vaihtoehdot eivät sovi kuluttajalle, myös netistä löytyy monenlaisia järjestelylainoja.

Svea Ekonomin SveaFix on nimenomaan lainojen yhdistämiseen suunniteltu luotto. SveaFix-lainasta tekee erikoisen se, että sitä myönnetään jopa luottotietonsa menettäneelle, kunhan tulot ovat riittävän korkeat.

Järjestelylainaa voi myös yrittää hakea vaikkapa Bank Norwegianilta, jonka vakuudettomat kertalainat ovat joustavia ja kohtuullisesti hinnoiteltuja.

Freedom Rahoitus voi olla myös hyödyllinen apu. Se kilpailuttaa kuluttajien lainoja heidän puolestaan. Voit hakea Freedom Rahoituksen kautta nimenomaisesti lainaa muiden luottojen yhdistämistä varten ja Freedom etsii sinulle parhaan tarjouksen muilta rahoitusyhtiöiltä ja lähettää sen sähköpostiisi. Palvelun käyttäminen on ilmaista eikä lainatarjous ole sitova.

Lue lisää:
Suomalaiset ottavat velkaa vauhdikkaasti (Taloussanomat)
Maksuhäiriöiden määrä kasvaa (Taloussanomat)

 

Olet sivulla: Laina ja rahoitusalan uutiset | Lainafakta.fi » Suomalaisen velkataakka kasvaa – kulutusluotot suosiossa

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2020 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

  • W3C CSS
  • W3C XHTML