Vakavaraisille tuputetaan nyt ylisuuria asuntolainoja

Vakavaraisille tuputetaan nyt ylisuuria asuntolainoja

Suomalaiset ovat velkaantuneempia kuin koskaan, ja samaan aikaan laina on äärimmäisen edullista ja asuntomarkkinat elpymään päin. Velkaantuminen jatkuu. Osa pankeista tarjoaa vakavaraisille asiakkailleen ylisuuria asuntolainoja. Lue lisää.

Osa pankeista on avokätisellä linjalla

Helsingin Sanomat kertoi äskettäin tapauksesta, jossa Danske Bank vastasi asiakkaan asuntolainahakemukseen myönteisesti ja lupasi vielä lisäksi ylimääräistäkin lainarahaa. Kyseessä oli asunnon vaihto, jossa väliraha oli 60 000 euroa.

Pankin edustaja kertoi hakijalle myös auliisti, miten lisälaina kannattaa käyttää: se olisi järkevintä sijoittaa pankin kautta. Marginaalia luvattiin madaltaa sen mukaisesti, mitä suuremman lainan asiakas päättäisi nostaa.

Helsingin Sanomat selvitti, miten pankeissa virallisesti suhtaudutaan moiseen lisälainan tuputtamiseen. Lue tiivistelmä alta.

Danske Bank

Danske Bankin liiketoimintajohtaja paljastaa, että mitenkään yleisestä käytännöstä ei näin aktiivisessa lainan myymisessä ole kyse. Asiakas voi toki saada asunnonvaihtoon suunniteltua enemmän lainaa, jos maksuvara ja vakuudet sen mahdollistavat eikä asiakas jostakin syystä halua myydä oston tueksi sijoituksiaan.

S-Pankki

S-Pankissa ei aktiivista lisälainan kauppaamista lainkaan kavahdeta. Pankki kertoo tekevänsä aina laajan katsauksen siihen, millaisia toiveita asiakkaalla on. Pankin edustajan mukaan osan toiveistaan asiakas tietää jo neuvotteluihin tullessaan, osan pankki keksii itse. Ensiasunnon ostajalle ei S-Pankissakaan tosin lisälainaa heru, mutta muuten ehdot ovat ilmeisesti muita pankkeja löysemmät.

OP

Myös OP-konsernissa lisälainaa saatetaan tarjota, mutta vain asunnonvaihtajalle. OP voi myös Danske Bankin tavoin madaltaa ylimääräistä lainaa ottavan asiakkaan marginaalia ja näin houkutella ylimääräiseen velkaantumiseen.

Nordea

Nordean edustaja pitää Helsingin Sanomien kertomusta yksittäistapauksena. Nordealla ei siis ilmeisesti ole tapana yleensä myydä ylimääräistä asuntolainaa aktiivisesti asiakkaalle.

Lainamäärät ja velkaantuminen lisääntyvät

Samaan aikaan, kun pankit tuputtavat yhä innokkaammin lainoja, lainamäärät koko Euroopan alueella ovat nousussa. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen Euroopan keskuspankki on onnistunut vääntämään antolainauksen kasvuun. Tämän pitäisi piristää markkinoita. Maaliskuussa kotitaloudet ja yritykset ottivat 0,1 % enemmän lainaa kuin vuosi sitten. Tämä johtuu pääosin asuntolainojen lisääntymisestä.

Varmista maksukykysi ennen lainan ottamista

Vaikka pankit voivat olla nykytilanteessa innokkaita tarjoamaan lainaa juurikin vakavaraisille hakijoille, kannattaa hyvässäkin henkilökohtaisessa taloustilanteessa silti aina miettiä, onko lisälaina todella tarpeen. Loppujen lopuksi siitä hyötyy kuitenkin ensisijaisesti pankki itse. Asiakkaan ei tule kulkea pankin edustajan lieassa, vaan tehdä itsenäisiä päätöksiä.

On myös hyvä muistaa, etteivät matalat korot pysy matalina ikuisesti. Siis suunnitele lainanottosi vastuullisesti ja tulevat taloustilanteen muutokset tarkkaan huomioiden.

Olet sivulla: Laina ja rahoitusalan uutiset | Lainafakta.fititle_li=Sijoittaminen - Tietoa sijoittamisesta | LainaFakta.fi » Vakavaraisille tuputetaan nyt ylisuuria asuntolainoja

Hae lainaa netistä!

Hae lainaa netistä:

Hae kulutusluottoa Hae pikalainaa
Uusimmat artikkelit

Mikä LainaFakta? LainaFakta.fi on ilmainen verkkopalvelu, joka kertoo puolueettomasti rahoitusalan uutiset, sekä esittelee alan yritykset, lainamuodot ja tarjoaa vinkkejä henkilökohtaiseen taloudenhoitoon. Lähetä juttuvinkki toimitukselle tästä
Lainayritykset esittelyssä

Lainayritykset esittelyssä. Tutustu Lainafaktan selvityksiin ja vertailuihin Suomalaisista lainayrityksistä.


Hae lainaa →

Lainat

Resurssit

Copyright © 2020 LainaFakta.fi - Kaikki oikeudet pidätetään.

Vastuuvapaus: LainaFakta.fi ei toimi lainanmyöntäjänä. Tarkistathan kaikki ehdot ja voimassaolevat rajoitukset lainayritykseltä.

Lainafakta.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa laina-alan yrityksistä, erilaisista lainoista, luotoista ja vipeistä. Lainafakta.fi pyrkii esittelemään laina-asiat mahdollisimman tarkasti kuluttajan näkökulmasta. Lainafakta.fi ei vastaa tällä sivustolla esitettävien tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on tarkistaa tietojen oikeellisuus.

Ota yhteyttä Lainafakta.fi toimitukseen yhteydenottolomakkeella, tai sähköpostitse: info[ät]lainafakta[piste]fi

  • W3C CSS
  • W3C XHTML